Spiegelmomentje: Uit balans in balans

Zei ik echt nee?
Nee helaas, dat was een illusie…

In betere tijden bewaar ik de extraatjes voor het weekend. Maar het is hier doorlopend weekend.
Veel vrouwen vinden het momenteel lastig om de balans van een gezonde levensstijl erin te houden. Wanneer zoveel niet kan, genieten we extra van wat wel kan. Uitgebreid eten en drinken bijvoorbeeld. Wel jammer dat dat koekje net wat sneller is gepakt, dan die komkommer.

Je hebt nu eenmaal eten en drinken nodig. Jezelf alles ontzeggen is dus geen optie. Dat betekent dat je meerdere keren per dag ja of nee moet zeggen. Vaak is het alles of niets. Óf je eet alleen maar groente, fruit en sport je een slag in de rondte. Óf het maakt toch niets meer uit, en je geniet ongelimiteerd, go with the flow.

Voor balans is mentale focus nodig. Wanneer je op dit moment druk bent om alles rond te krijgen, is het moeilijk om scherp te blijven. Ook al wil je graag goed voor jezelf zorgen.

Dan beland je in de negatieve baal spiraal.
En baal je voordurend van je eigen gedrag. ‘het is me wéér niet gelukt’.
Hoe vaker je faalt, hoe meer je baalt en gelooft dat toch nooit lukt.
Uiteindelijk worden die negatieve gedachten jouw waarheid; ‘Ik ben niet goed genoeg’. Wanneer de negatieve baal spiraal z’n gang gaat, sta je niet in je kracht maar in je onzekerheid.

Schoonheid zit niet in maatje 36, in een afgetraind lichaam of een knap gezicht.
Schoonheid komt tot z’n recht wanneer jij de regie neemt over je denken en voelen.

Dat begint vanuit de waarheid dat jij geliefd bent. Dat is onvoorwaardelijk. Een basis waarop je mag gaan staan.
Van daaruit mag je weer goed voor jezelf zorgen. Omdat jij dat waard bent. Dan buigt de negatieve baal spiraal om naar de positieve spiegel reflex.

Een paar praktische tips die je vandaag al kan toepassen. Je weet er vast zelf nog een aantal te bedenken.

– Wat zijn de valkuilen zijn in jouw patroon? Vaak weten we prima waar we de fout in gaan. Is dat s avonds na 20.00u? Zorg dan dat je een gezond alternatief onder handbereik hebt.

– Ben je snel geneigd om wéér naar de koelkast te lopen? Plan je eetmomenten op vaste tijdstippen. Spreek ’s morgens met jezelf af wat je eet, inclusief de tussendoortjes. Plak het als een reminder op je koelkastdeur.

– Ken je anderen die ook uit de negatieve baal spiraal willen komen? Maak een app groep aan en deel gezonde recepten. Motiveer elkaar. Lastig om zelf in beweging te komen? Vraag iemand die samen met jou wil bewegen. Samen is beter dan alleen.

– Wees niet te streng voor jezelf. Alles is momenteel anders dan anders. Geniet dus vooral, maar wel met mate. Beloon jezelf met kleine vooruitzichten. 1 dag niet gesnoept is … 1 week gezond geleefd is…

– Neem de tijd om iets leuks aan te trekken. Waar jij je mooi in voelt. En wat past bij de pasvorm die je op dit moment hebt. Past die strakke skinny niet? Leg hem een tijdje opzij. Het frustreert als je hem telkens ziet. Als jij uit de negatieve baal spiraal bent, en weer gezond leeft, kun je hem vanzelf weer aan.

– Zet bewust iedere dag tegenover elke negatieve gedachte een positieve. Hoe meer je dit traint, des te gewoner het wordt. Zo buig je de negatieve baal spiraal om naar een positieve spiegel reflex.

– Stop met vergelijken. Jij bent jij, en goed zoals je bent. Je hoeft je niet te meten aan anderen die in jouw ogen perfect zijn. Zo perfect zijn zij vaak ook niet.

Dan is waarheid:
Ik ben goed zoals ik ben. Ik ben geliefd. En door mijn imperfectie valt het licht juist op mijn schoonheid!