Spiegelmomentje: de foute kersttrui

De foute kersttrui

Als kledingcoach kan ik hem niet langer negeren. De foute kersttrui. Investeer je in een goed foute kersttrui? Dan ben je verzekerd van een perfect basis item voor je wintergarderobe. Uit duurzaam oogpunt brei je die natuurlijk zelf. Van kwalitatief biologische kriebelwol ofzo.

Menig bedrijf viert dit jaar foute kersttruiendag. De dag dat je zonder schroom het kind in jezelf mag omarmen. Voorheen werd je aangestaard als je met Rudolph of Olaf op je buik op je werk verscheen. Anno 2019 ben je ronduit ouderwets als je weer in je zwarte colbert naar de kerstborrel gaat. ‘Wat??? Draag jij geen foute kersttrui? Meen je niet… Sneu zeg…’

Een van de kinderen vroeg een foute kersttrui voor pakjesavond. Ik ben een voorstander van praktische cadeau’s. Dus scoorde ik een echte Rudolph met rinkelende belletjes. Met ‘dit wordt mijn lievelingstrui forever’ werd hij dankbaar in ontvangst genomen. Bingo.

Tot mijn man de trui zag. ‘Dat is waar ook, wij hebben foute kersttruiendag op het werk. Wil je er voor mij ook 1 regelen?’. ‘Euh, meen je dat serieus?’ Ja dus…
Oke… foute kersttrui nr. 2 in huis. Ditmaal een IJsbeer met kerstmuts. Vooruit, voor 1 dag dan.  Daarna verhuist ie naar de kledingkast van de kinderen. Voordat dit exemplaar ook als lievelingstrui ingewijd wordt.

Kun jij er dit jaar ook niet onderuit? Maar geen zin om voor schut te lopen? Geen nood. De kersttrui is op talloze manieren te dragen.
1. Voor de thuisblijver: stijl je kersttrui af met je joggingbroek en geitenwollensokken. Niemand die je raar aankijkt.
2. Voor de zakelijke werkomgeving: combineer je kersttrui met een blazer. Nette kokerrok, glanspanty en pump eronder en je steelt geheid de show.
3. Voor de casual werkomgeving: combineer je kersttrui met een flared jeans en stoere print laars. Girlpowerrr.
4. Geen trui type, maar wel graag hip? Denk dan eens aan een oversized model. Die draag je gewoon als jurkje. Blouse met kraag eronder voor de vrouwelijke touch. Top!

Ik vind de kersttrui een mooie knipoog. Naar alle voorgeschreven regels. Niet verplicht in dresscode super-chique aan het kerstdiner. Gewoon in je foute trui Hollandse Stamppot eten. Moet kunnen toch?

Door alle commercie vergeten we zomaar waar kerst echt om draait. Komen we niet meer toe aan verwonderen en stil zijn. Wat betekent kerst zonder verpakkingsmateriaal voor jou? Als je kerst afpelt en teruggaat naar die stal waar het  begon? Voor mij is kerst het feest van het Licht. Vieren dat Jezus naar deze wereld kwam en Licht in onze duisternis bracht.

Hoe leuk zou het zijn om volgend jaar de ‘kersttrui met een boodschap’ de wereld in te zenden?  Een rode variant met herder en verlicht schaap? Of een vette glitter bling bling met de tekst: #goednieuws! Handig om zo de kerstboodschap bespreekbaar te maken tijdens de kerstborrel. ‘Joh, wat een shiny trui heb je aan. Vertel eens: #goednieuws!?? ‘

Zucht… kon ik maar breien. Dan bracht ik hem volgend jaar op de markt: de #goednieuws kersttrui. Gelukkig nog een jaar om te leren breien. Dus mocht je alvast een bestelling willen doen, dan weet je me te vinden…