Spiegelmomentje: een sterke vrouw

Een sterke vrouw, wie zal haar vinden? Zij is meer waard dan edelstenen. Uit haar verschijning spreken kracht en waardigheid.  (spreuken 31)

Zie jij jezelf als een krachtige, sterke vrouw? Er kunnen jou dingen zijn aangedaan door een ander. De brug tussen jullie is een enome kloof geworden. Je bent gekwetst en beschadigd door  pijnlijke woorden. En je vertrouwen is beschaamd. Vleugellam geslagen voel je je. Maar zeker niet sterk of krachtig.

Heb jij iemand te vergeven, omdat jou iets is aangedaan?

Wie is God hierin voor jou? Abstract en onbereikbaar ver weg? Heb je Zijn oordeel allang over jezelf uitgesproken? Of voel jij je een geliefde dochter van Hem. Meer waard dan de kostbaarste edelstenen? En leef je dagelijks vanuit Zijn vergeving?

Misschien heb je je boosheid diep weggestopt. Ben je gevlucht in je werk, of in een verslaving. Maar de pijn blijft aan je knagen. Wanneer je ’s nachts wakker ligt, kijk je door de herinnering het verleden weer aan.

Jouw pijn is uitgegroeid tot verbittering en wrok. Het is onderdeel geworden van jouw identiteit. De ballast van je verleden geef je daarmee door aan de volgende generatie.

Corrie ten boom, die de gruweldaden van  concentratiekamp Ravensbruck overleefde, beschrijft  hoe zij na jaren van strijd uiteindelijk haar kampbeulen kon vergeven. Dat lijkt een onmogelijke opgave.

Toch haalt zij ergens de kracht vandaan om te zeggen:  ‘Als je het zaadje van haat toelaat in je leven, groeit het uiteindelijk uit tot een plant die heel je hart verbittert. Je kunt niet genezen zonder te vergeven. De enige weg is om vergeving alle ruimte te geven, tot aan de diepste schuilplaatsen van je hart. Er is geen put zo diep, of Gods liefde gaat nog dieper. ‘

Vergeven is niet vergeten. En betekent niet dat je daarna weer intensief met de ander op moet trekken. Soms is herstel niet mogelijk. Erken en doorleef die pijn en teleurstelling. Maar geef bitterheid en wrok geen bestaansrecht. Dat vergiftigt en verteert alleen je eigen hart.

Misschien is het voor jou op dit moment nog niet de juiste tijd om te vergeven.  Neem de tijd die jij  nodig hebt voor jouw proces maar gun de  ander ook  hersteltijd wanneer diegene jou moet vergeven.

Vergeving helpt je om jezelf vrij te zetten van de ander. Zodat er ruimte komt in je hart. Om heling en genezing te laten stromen.

Dan kunnen wonden genezen tot littekens. Je zult ze blijven zien. Maar ze worden toegedekt met liefde en herstel.

Probeer te bidden voor diegene waar jij vrij van moet komen. In het begin zal dat je tegenstaan. Begin door voor jezelf uit te spreken:    ‘…..’ ik vergeef jou en zegen jou. Punt. Ook al is het beladen met tranen. Herhaal dit iedere keer zodra de boosheid je weer uit balans brengt.

Als je zelf niet weet hoe je moet bidden,  laat dan een ander voor jou bidden. Door haat met liefde te bestrijden zul je uiteindelijk ruimte en vergeving ervaren.

Leg de verantwoordelijkheid  voor je pijn daar neer waar die hoort. Spreek naar de ander uit dat je bereid bent om te vergeven. Maar doe dat alleen wanneer dat ook echt zo voelt.

Een proces van vergeving en heling kan soms jaren van strijd kosten. Dan is er zoveel gebeurd dat je daar zelf niet meer uitkomt. Blijf daar niet zelf mee rondlopen. Maar schakel dan hulp in. Deel je verhaal met een professional die met je meedenkt hoe jij stapjes kunt zetten in jouw weg naar herstel.

Wanneer je de ander niet vrijzet, blijf je gebonden. Als een marionettepop aan z’n bestuurder.  Je raakt steeds verder verstrikt in de wirwar van touwtjes.

Kijk eens naar boven. Laat er eens Hemels Licht op schijnen.  En laat dat Licht je verwarmen tot het diepste punt van je zijn. Op al die plekken waar het donker is. Kijk nu nog eens goed naar boven.

De touwtjes waarin jij verstrikt zit, zitten vast aan een kruis. Het kruis dat vergeving, ruimte en verzoening kan brengen tussen jou en de ander. Bij het kruis mag jij de touwtjes een voor een loslaten.

Gebondenheid wordt bevrijding.  En zwakte wordt omgezet in sterkte en kracht.  Dan wordt vergeving zichtbaar door jouw leven heen!

Let it hurt, Let it bleed, Let it heal, And let it go.

#coaching, #kleuradvies, #kledingadvies, #stijladvies, #bloggen, #spiegelmomentje, #spreuken, #vrouw, #vergeving, #heling, #genezing, #gebed, #corrietenboom, #marrionet, #kruis, #www.sunita-stijladvies.nl, #sunitastijladvies