Spiegelmomentje: storm in je leven

Storm in je leven

Afgelopen week inspireerden de verhalen van 2 vriendinnen mij.
Het stormt in hun leven.
2 vrouwen, 2 vriendinnen, 2 verhalen…

De eerste vriendin staat middenin de storm.
Onlangs kreeg haar man een ingrijpend ongeluk, met blijvende schade.
Een zware periode van revalideren en leven tussen hoop en wanhoop volgde. De zorg voor haar man en het runnen van hun gezin ligt nu veelal bij haar. Haar moeder lijdt al jaren aan dementie en werd onlangs opgenomen. Op haar kan ze niet terugvallen. Ook dat is zwaar. Ze probeert langzaam haar leven weer te herpakken en op te bouwen. Maar moet veel loslaten, omdat de stormschade z’n sporen achter laat…

De tweede vriendin ging twee jaar geleden door een zware storm. Zij werd geconfronteerd met een kwaadaardige vorm van borstkanker. De periode van diagnose tot herstel waren zwaar en intensief. Een operatie, bestralingen, chemo’s, ziek zijn en opknappen. Dit ritme bepaalde een tijdlang haar weekinvulling. Het verloren vertrouwen met daar tegenover de hoop op goede uitslagen. Hoewel ze niet meer de oude is, werd ze schoon en genezen verklaard. De storm is wat gaan liggen. Toch herinnert een klein briesje haar ineens weer aan de tijd die achter haar ligt…

2 vrouwen, 2 vriendinnen, 2 verhalen…

Zo zijn er veel vrouwen met een dergelijk verhaal. Misschien herken je het zelf.
De ene storm is net gaan liggen en de volgende dient zich alweer aan. Er wordt geschud aan de zekerheid van je bestaan en al vechtend probeer je overeind te blijven.

Ik vroeg beide vriendinnen waar ze de kracht vandaan halen om door te gaan.

De eerste vriendin vertelde dat ze zich regelmatig moe en verdrietig voelt. Toch kiest ze bewust om het positieve in de storm te blijven zien. Ze maakt keuzes in activiteiten waar ze energie uit haalt. Omdat ze beseft dat het zo anders had kunnen aflopen. Ze houdt ervan om oude spullen een tweede leven in te blazen. Omdat zij het mooie erin ziet. Dat kenmerkt gelijk ook haar karakter. Haar geloof is daarbij haar anker. Waardoor ze rust en houvast ervaart. Ondanks al haar vragen, en onzekerheden leunt ze op God. Elke dag geeft Hij haar kracht om door te gaan.

‘Richt je op de kleine lichtpuntjes, die er altijd zijn, hoe donker het ook is. Het is een bewuste keuze om je daarvoor open te stellen en ze te durven zien. Dat is kijken naar de goede dingen van de slechte film waar je in zit’.

De tweede vriendin richtte zich ook middenin de storm op het positieve. Ondanks de slopende ziekte, heeft ze samen met haar maatje-patiënt ook veel gelachen, in de tijd dat ze ziek was. Humor gaf haar lucht en ruimte. Een uitlaatklep voor haar onzekerheid, verdriet en pijn die er ook zeker waren. Op de dagen dat ze zich beroerd voelde, hielp het haar om te schrijven. Ze gaf woorden aan wat de impact van kanker voor haar was. Hoe je je vrouw-zijn ervaart wanneer je hormoonhuishouding op de kop staat. En je eigenwaarde een deuk oploopt omdat je kaal wordt. Ook al heb je maar 1 doel: beter worden.  Op goede dagen deed ze dingen die belangrijk voor haar waren. Tijd met haar gezin doorbrengen, een strandwandeling, genieten. Die momenten waren bakens voor haar, waardoor ze de zware dagen aan kon.

Hoe ga jij om met de storm in je leven? Als je al je zekerheden lijkt te verliezen? Je gezondheid, je huwelijk, je gezin, je baan, vul maar aan… Welke drive vind jij om staande te blijven? Wat houdt jou op de been? Misschien heb je het gevoel dat je wordt meegesleurd. Glipt de hoop je door de vingers. En houd je alleen maar wanhoop over.  Verlang je dat je iets had van het karakter en de hoop van beide vrouwen.

Accepteren van je eigen storm, is nodig om verder te kunnen. Als we weigeren te accepteren wat ons overkomt, geven we de storm alleen maar meer macht over ons.

Soms lijkt het dat zelfs God er niet meer is in je storm.  Dan lijkt Hij zo ver weg. Toch gaat Zijn zorg altijd naar jou uit! Denk maar aan de storm op het meer. In windstille periode’s is het belangrijk om je toe te rusten voor momenten waarop de wind krachtig tekeergaat. Door je aan God toe te vertrouwen wapen je je voor de periodes waarop het zwaar wordt. Dan ga je samen het gevecht aan.

Wat heb je te verliezen? Niets! Wat levert het je op? Oneindig veel!

‘Stormen die over ons leven razen, kunnen kansen worden om uitdagingen te overwinnen’.