Spiegelmomentje: Blue Monday

BLUE MONDAY

GELOOF HET OF NIET,
Blue Monday belooft de meest depressieve dag van het jaar te worden.
Alles is grijs en grauw.
Waarom zou je je bed uitkomen?
Je rolt er chagrijnig en blauw van de kou toch maar uit. Helaas, de plicht roept. Op naar een akelige, saaie maandag. Je slingert je mopperpot aan en wentelt je in zelfmedelijden. De koffiebus is leeg. Net als je bankrekening. Je hebt ook altijd pech. Waar is dat feestje? Niet hier dus. Want hé, het is:  BLUE MONDAY.

Oké… Swipe. Delete. Backspace. Game over…

Geloof het of niet.
BLUE MONDAY belooft een toffe dag te worden. Een dag met een gouden randje. Die het waard is om geleefd te worden.
Vol energie spring je uit bed, tijd voor een warme douche.
Maandag, ik kan je hebben!  Vol goede moed begin je aan de dag.
Een kop opstartkoffie en een gezond ontbijt.
Een goed begin is het halve werk.
HELLO BLUE MONDAY.

Dezelfde situatie, maar met een andere mindset. Neerslachtigheid tegenover positiviteit. Wanneer je neerslachtigheid voedt is je glas altijd halfleeg. En je dag grauw.
Wanneer je positiviteit verwelkomt, is dat zelfde glas ineens halfvol. En je grijze dag blauw

Leef jij van hoogtepunt naar dieptepunt? Laat je je leiden door de rollercoaster van je gevoel?
Of oefen je invloed uit op je humeur?

Als nuchtere blauwvinger uit Zwollywood laat ik Blue Monday met liefde een blauwtje lopen.
Ik heb weinig met mediahysterie als Blue Monday. Ben je depri? Boek een zonvakantie!
Voel je je somber? Koop die mooie, dure tas! Alsof elke leegte opgevuld kan worden. Opgevuld met maakbaar geluk. Totdat ook dat weer leegte brengt…

Blue Monday draait om neerslachtigheid. Dat leverde de bedenker van Blue Monday veel kritiek op. Het zou bedacht zijn om in januari de economie een boost te geven. Diverse organisaties besteden deze dag als tegenreactie aandacht aan depressie. Toch is neerslachtigheid niet te verwarren met depressie. Wat is het verschil?

Neerslachtigheid is een somber gevoel wat je overvalt. We hebben allemaal wel eens een baaldag. Neerslachtigheid kun je doorbreken. Soms helpt een potje mopperen. Om daarna lekker om jezelf te kunnen lachen.
Soms werkt afleiding zoeken met vrienden. Of naar buiten gaan en bewegen. Denk eens na welke tools jou kunnen helpen. En zet ze in op een baaldag. Zo leer je grip te krijgen op de rollercoaster van je gevoel.

Bij een depressie kun je neerslachtigheid niet    doorbreken. Je bent in een vicieuze cirkel terechtgekomen waar je zelf niet meer uitkomt.  Professionele hulp zoeken is dan heel belangrijk! Therapie of medicatie kunnen helpen om te herstellen. Wanneer die stap te groot is, zoek dan iemand op die je daarbij wil helpen.

Wist je dat 1 op de 5 mensen ooit te maken krijgt met depressie in zijn omgeving? Toch ligt er nog steeds een taboe op depressie.  Door meer bekendheid over depressie kunnen  mensen sneller de juiste hulp krijgen.

Op https://www.duizendblad.nl/ikhebjenodig/ zijn gesprekstools ontwikkeld. Die je kan gebruiken om de signalen van een depressie te herkennen. En om depressie in jouw omgeving bespreekbaar te maken.

Denk nooit, een depressie overkomt mij niet. Iedereen kan een depressie krijgen.
Ik weet wat het is, om mezelf kwijt te zijn. Alsof je alleen, middenin een donkere tunnel staat. Je kunt er niet meer uit. En ziet geen hand voor ogen. Je beseft, dat dwars door de donkere tunnel gaan, de enige manier is om weer licht te vinden.

Hoe vind je dan het licht? Als je gevoel is afgevlakt en eenzaamheid je bekruipt? Kun je je vastklampen aan waarden waar je ooit in geloofde? Geloof  je dat God er altijd is, ook al lijkt Hij zover weg? Dat Hij zelfs in de duisternis te vertrouwen is? 

God is een schaduw die nooit van je zijde wijkt. Ook niet in die tunnel. Als alles donker is, zie je geen schaduw. Dan leid je aan tunnelvisie. Maar zodra er een sprankje licht op je schijnt, zie je dat Zijn schaduw onlosmakelijk met jou verbonden is. Met iedere stap die jij in de tunnel zet, is Hij erbij.

Hij wil je helen, genezen, je bitterheid zacht maken en je hoop geven. Geen maakbaar geluk, zoals bij Blue Monday. Maar diepe vrede.

LICHT, stabiele basis middenin de rollercoaster van je gevoel.