Spiegelmomentje: friends

Friends

Friends are go anywhere with you. Friends share the good and the bad. The times that i share with my best friends. Are the best times that I’ve ever had’.

Al de hele dag zit dit liedje in m’n hoofd. Ik heb nu eenmaal wat met muziek.  Dit nummer van Kenny Marks had ik al heel lang niet meer gehoord. Maar ineens komt zo’n nummer dan weer bovendrijven.      En zingt het de hele dag door m’n hoofd.

Toen ik dit lied  aan m’n tieners liet horen constateerden ze dat ik toch echt uit de vorige eeuw kwam. ‘Dit is heeele oude muziek’, was het commentaar. Kan zijn, maar wel met een mooie tekst!

Contact met ‘friends’ is maar een paar swipes van ons verwijderd. Via je mobiel zijn alle contacten onder handbereik. Op social media volgen we elkaars leven.

Dat heeft ook zeker een mooie kant!  Op Instagram worden er rijkelijk hartjes en likes uitgedeeld onder vrienden. Je tagt elkaar met de tekst BFF of BESTIE. Of LY.  Dat staat voor Love You, begreep ik. En eerlijk is eerlijk: als het oprecht gemeend is, spreekt daar wel positiviteit vanuit, toch?

Friends staat voor mij voor familie en vriendinnen. Voor de tijd die ik met hen doorbreng. Niet omdat het moet, maar omdat ze belangrijk voor me zijn. Omdat ik van ze houd en ze bij me horen. Dat zijn voor mij hele waardevolle tijdsinvesteringen.

Je familie kunnen als vrienden voor je zijn, maar je vrienden kunnen ook als familie voor je voelen.

Met familie blijf je onlosmakelijk verbonden.  Familiebanden kunnen een veilige thuishaven zijn, waar je mag zijn wie je bent. Maar ze kunnen ook een pijnlijk besef geven, van wat zo goed had kunnen zijn, maar wat verdeeld is.

Vriendschappen manoeuvreren daar tussendoor. Die komen en gaan door de tijd.

Er zijn vriendinnen die slechts een  gedeelte van je leven met je meelopen. Omdat ze aan een bepaalde periode van je leven gelinkt zijn. Aan je middelbare schooltijd of aan een hobby. Een aantal vriendschappen raken na verloop van tijd wat op de achtergrond. Omdat je uit elkaar groeit of andere interesses krijgt.

Andere vriendinnen voegen halverwege in, omdat je elkaars pad kruist. Als jouw kind veel met een vriendje speelt, spreek je de moeder vaak ook intensief. Dat groeit soms uit tot een jarenlange vriendschap.

Slechts een handjevol vriendinnen blijft langere tijd naast je lopen. BFFs, Besties, Friends of hoe je ze ook noemt. Ze zijn verweven met je levensverhaal.
De een ken je al jaren, en is niet meer weg te denken uit je leven. Die kent je door en door.
Een ander is er ineens, maar voelt gelijk vertrouwd alsof je elkaar al jaren kent.
Met deze vriendinnen kan je praten, lachen maar als het moet ook huilen. Je kan je geloof met ze delen maar ook je vragen en moeiten met ze bespreken. Ze voelen als zussen.

Als dierbare personen er niet meer zijn, wordt tijd een kostbare herinnering.  Vaak realiseer je pas achteraf hoe goed je het samen had. En ervaar je pas wat je mist als het er niet meer is.

Soms zou ik, levend in het hier en nu, alle mooie momenten die ik meemaak met m’n dierbaren, willen vangen en in een grote pot bewaren.
En de deksel er pas vanaf halen, op momenten dat ik die herinneringen nodig heb. Om weer even te kunnen voelen hoe goed het was. Om te genieten, te herdenken en opnieuw te beleven. Kon dat maar…
Wat zou er dan al veel in die pot zitten. En wat zou ik er vaak wat uithalen. Om de herinneringen weer dichterbij te halen.

Ik wens jou lieve zussen en waardevolle vriendinnen toe. Via je familieband of door mooie vriendschappen. Wees zuinig op ze, ze verrijken je leven!

Heb jij nog wat op te ruimen met een ander? Doordat dingen verkeerd liepen in het verleden. Blijft het aan je knagen  en laat het je niet los?

Wanneer er herstel mogelijk is, neem dan de ruimte die je daarvoor nodig hebt. Op jouw tijd, stap voor stap. Het kan je zoveel lucht geven.

Soms is herstel helaas niet meer mogelijk, en zijn zaken definitief. Dan wens ik je vrede toe. Zodat je ruimte krijgt om het los te mogen gaan laten. Dat wat jij niet meer kan veranderen.

Misschien lees je bovenstaande en verlang jij al heel lang naar leuke vriendinnen om je heen. Maar voel je je overal net te veel. Dat kan heel ingewikkeld zijn.

Heb je het al eens omgedraaid? Ben jij er zelf voor een ander? Als vriendin of als zus? Wanneer je je er bewust voor open stelt, ben ik ervan overtuigd dat je op een gegeven moment ook vriendschap terug krijgt. Soms van iemand van wie je het nooit had verwacht. Wie goed doet, goed ontmoet.

Besef je hoe waardevol je kan zijn? Dat je verschil kunt maken? Licht kunt zijn op de plek waar jij bent? Omdat je er voor kiest om betekenis te geven aan jouw leven en aan dat van de mensen om je heen!

Vertel die ander eens wat vaker  hoe belangrijk ze voor je is. Voordat waardevolle tijd slechts een herinnering wordt.

Wat mij betreft via een like, hartje of LY.  ‘Ik ben blij met jou, gewoon om wie je voor me bent.’ ❤️