Spiegelmomentje: ik+jij=wij

Spiegelmomentje : ik + jij = wij

We hadden het samen over de vakantieperiode. Over welke plannen wij hadden en wat zij deze zomer zou gaan doen.

‘Ik zie tegen de zomerperiode op’, zei ze eerlijk. ‘veel mensen om me heen gaan met hun gezin leuke dingen doen. Ik kan dat zo missen, omdat ik alleen ben en geen kinderen heb. Dit jaar is het net alsof het erger is dan andere jaren. Ik ga ook echt wel dingen ondernemen hoor, maar het gemis van wat ik niet heb, lijkt alsmaar groter te worden’.

Het voelt soms zo normaal: onderdeel uitmaken van een gezin. Ook al ben ik zelf gezegend  met een prachtig gezin, ik besef heel goed dat dat niet vanzelfsprekend is. En toch kan ik, door de drukte van de vakantieperiode het gemis van vrouwen die dat niet hebben, soms zomaar vergeten. Waarom kreeg ik het wel, en zij niet?

Er zijn zoveel vrouwen die geen eigen gezin hebben waar ze de vakantie mee door kunnen brengen.
… Vrouwen die intens verlangen naar een gezin, maar nooit een partner vonden om hun leven mee te delen, en  daardoor ook nooit moeder of oma werden.
… Vrouwen die wel een partner vonden, maar die geen moeder kunnen worden, en daar dagelijks een enorme leegte door ervaren.
… Vrouwen die het wel hadden, maar het weer los moesten laten door een groot verlies, en des te harder missen wat er ooit was, maar er nu niet meer is.
… Vrouwen die iedere zomer de helft van de vakantie hun kinderen naar hun ex brengen. Omdat een echtscheiding door allerlei redenen een breuk gaf in hun gezin, en zich in die periode  incompleet en alleen voelen.
… Vrouwen die wel een gezin hebben, maar zich desondanks toch alleen kunnen voelen omdat  elkaar echt bereiken soms zo moeilijk kan zijn.

Je eenzaam voelen in de zomer. Ik denk dat het wel eens onderschat wordt. Bij eenzaamheid en zomer denk ik wel aan ouderen die door hun gezondheid niet meer op vakantie kunnen. Maar dat eenzaamheid juist ook veel onder jongere vrouwen voorkomt, daar sta ik minder vaak bij stil. Op eenzaamheid in december zijn we alerter dan op eenzaamheid in de zomer. Niemand mag alleen zijn in december, maar ook… niemand mag alleen zijn in de zomer.

Het doet me denken aan wat een andere alleenstaande vrouw, met me deelde. Ze was  jarenlang niet in de gelegenheid geweest om op vakantie te gaan. ‘Ik vind het tijdens de vakantie altijd lastig om Facebook en Instagram te bekijken. De ene vakantiefoto is nog mooier dan de andere. Ik gun het iedereen. Maar ik denk ook, fijn voor jullie, maar ik ben al blij wanneer ik deze maand weer rond kom. Het is m’n eigen keus om social media wel of niet te bekijken, maar het confronteert me onbewust met m’n eigen leegte, wanneer alle vrolijke vakantiekiekjes mn scherm  uit lijken te springen’.

Ondanks al die mooie plaatjes moeten we soms ook door de maakbare wereld van Facebook en Insta heen prikken. Wie zegt, dat er niet net voordat die gefilterde selfie  gemaakt werd, onenigheid is geweest. Maar ja, best raar om als onderschrift bij je vakantiefoto op insta te zetten #selfie#knallende ruzie# maar toch een leuke foto.

En samen op vakantie gaan is heerlijk. Mooie herinneringen maken en genieten van elkaar en de omgeving. Maar ik kan me niet voorstellen dat het 14 dagen, 24 uur per dag met z’n allen op een paar vierkante meter, alleen maar  gezellig is. Maar dat delen we niet snel met elkaar. Alhoewel…  misschien levert het juist heel veel likes op, omdat een ander zich er ook in herkend.

Bij ons is vakantie naast genieten, soms ook keihard werken. Ondanks alle mooie en waardevolle momenten kom je je eigen karakter, maar ook dat van de ander weer tegen als je hele dagen intensief met elkaar optrekt.

We moeten zeker niet stoppen om alle mooie momenten van ons leven te delen met anderen.   Door te delen kan je ook veel positiviteit doorgeven. Maar laten we wel eerlijk zijn in datgene wat we delen. En proberen om eens wat extra tijd door te investeren in die vrouwen die deze zomer zonder gezin doorbrengen. Die misschien voor hun gevoel minder te delen hebben.

Wat kan je zelf doen?
… Als jij met je kinderen een dagje naar een speeltuin of zwembad gaat, vraag dan eens die  vriendin mee, die alleen is. Jullie hebben samen een leuke dag, en jij hebt een paar extra ogen om op te letten.
…Nodig je vriendin die zelf geen gezin heeft, eens uit op een warme zomeravond als je toch al van plan was om te gaan bbq-en.
… Ga een dagje erop uit met je alleenstaande  vriendin die niet op vakantie gaat. Bezoek een leuke stad, of ga samen lekker fietsen, terwijl je man de kinderen een dagje bezig houdt. Jij een leuk dagje voor jezelf, en je vriendin heeft ook een gezellig uitje waar jullie uitgebreid bij kunnen kletsen.
… Of nodig als gezin op zondag eens een aantal mensen uit, waarvan je weet dat ze niet op vakantie gaan. Maak met je kinderen lekkere hapjes en drankjes, laat de kinderen een leuke activiteit bedenken, en je hebt met z’n allen een hele leuke middag. 

Ik weet wel, ik kan de eenzaamheid of het gemis van een ander helaas niet wegnemen. Maar als we deze zomer nu eens allemaal een beetje meer op elkaar proberen te letten? Door te beginnen om er in het klein te zijn voor een ander,  kunnen we met elkaar uiteindelijk toch een verschil maken. Doe je mee?
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.