Spiegelmomentje: als angst regeert…

ALS ANGST REGEERT

Op de deur van onze apotheek staat: ‘Hebt u het Coronavirus? Gelieve niet naar binnen te gaan’.

Daar sta je dan. Geen idee of ik besmet ben. Misschien wel onderweg naar de apotheek. Maar met Corona lig je toch onder de wol? Geïsoleerd van de buitenwereld. Staan er rode afzetlinten om je huis. En gaat iemand anders voor je naar de apotheek om medicijnen te halen. Oh nee, medicijnen tegen Corona zijn er nog niet. Wat moet je dan toch bij die apotheek?!?

Nederland lijkt in de ban van
KING CORONA. EN ANGST REGEERT.
Is deze angst een media hype? Of ben ik te laks? En moet ik het uitermate serieus nemen?

We lijken in de greep van een verspreidend vuurtje, aangestoken door angst. Het isoleert binnen no time ons nuchtere kikkerlandje. De paniek slaat toe. En heel Nederland ligt plat. Daar gaat onze bloeiende economie.
Gevloerd door Corona.

Stel je voor dat…
Stel je voor wat?
… dat ik er achter kom dat ik maar een klein, afhankelijk mensje op deze grote aardbol ben?

Een mensje dat uit alle macht schijncontrole najaagt.
Dat het niet maakbare maakbaar wil maken.
Om weer snel in zn comfortabele bubbel verder te dobberen.
Een ding is zéker, controle had dat mensje toch al niet.

Weet jij wat jou morgen te wachten staat? Ik niet.

De media doet ons momenteel geloven dat desinfectant en mondkapjes onze eerste levensbehoeften zijn.
Ik blij dat ik nog van die flesjes in huis had. Hygiëne kan nooit geen kwaad. Iets met een verpleegkundige tic ofzo. Mondkapjes heb ik helaas niet.
Sjaals wel, in allerlei kleuren. Fungeren ook prima om bacillen tegen te gaan. Zien er ook vrolijker uit dan die steriele mondkapjes.

En natuurlijk neem ik voorzorgsmaatregelen. Dat is verantwoordelijkheid nemen voor mezelf en mijn omgeving. Want ja, ik ben zelf longpatiënt. Grote kans dus dat ik ook Corona krijg. Ik weet hoe beroerd een longontsteking kan zijn. Maar dat voelt een flinke griep ook.

En niets ten nadele van alle hulpverleners die vanuit hun functie beslissingen nemen voor de gezondheid van anderen. Die hun best doen om het virus in te perken. Maar angst is in deze een slechte raadgever.

Zolang ik nog leef vanuit de wetenschap dat:
– De halve wereld in brand staat…
– In Lesbos de ene uitzichtloze dag in de andere overgaat…
– Vrouwen onderdrukt worden…
– Talloze kinderen sterven van de honger…
Wil ik me niet laten regeren door angst!

Ik merk dat ik een lichte Corona Allergie begin te ontwikkelen. Wat zich uit in een tikkeltje cynisme. Maar waar de nodige dosis gezond verstand en standje rust het beste medicijn zijn.

Laat jij je regeren door angst? Laat je je gek maken door het feit dat je misschien wel dood kan gaan? Of leef je vanuit de wetenschap dat er Iemand is die dit hele zooitje ongeregeld gelukkig onder controle heeft?

Geef Mij nu je angst.
Ik geef je er een hoop voor terug.

Wat krijg ik er dan voor terug?

Rust, Vrede, en Vertrouwen.
Meer heb je niet nodig!