Bewegen van Martha naar Maria

 

“God de leiding geven over mijn leven is een les oefenen in afhankelijkheid, in vertrouwen.”


Lukas 10:42

‘Slechts één ding is nodig. Maria heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen.’(HSV)

Voor wat hoort wat. Toch?
Kun jij ontvangen? Iets aannemen zonder dat je er wat voor terug hoeft te doen, omdat iemand jou dat gunt? Gewoon zomaar. Ik vind ontvangen best lastig. ‘Voor wat, hoort wat’ is meer mijn automatisme, in plaats van ‘ontvangen voor niets’. Ik betrap mezelf erop dat argwaan en ongemak al snel om de hoek komen kijken wanneer iemand me zomaar iets geeft.

Beter te geven…
Maar ‘doen door te geven’ gaat me beter af, door de ander blij te maken en te verrassen. Het lijkt vanzelfsprekend om te delen met de ander die het minder heeft. Er wordt namelijk ook wel gezegd: ‘Het is beter te geven dan te ontvangen’. Ik herken mezelf hier wel in, maar toch kan deze gedacht mij ook zomaar in de weg zitten…

Afhankelijkheid
Waarom vind ik ontvangen zo moeilijk? Omdat ik onafhankelijk wil zijn? Mezelf wel kan redden? Waarom kruip ik zo gemakkelijk in de rol van Martha, de doener? Wil ik het ontvangen compenseren met doen? En dit terwijl ik weet dat Maria, de ontvanger, het beste deel koos.

Oefenen
God de leiding geven over mijn leven is een les oefenen in afhankelijkheid, in vertrouwen. Waarbij ontvangen de basis is. Het is een les waarin ik met open handen de teugels van controle moet laten vieren en Hem de regie moet geven.

Martha en Maria
Martha hield van Jezus. Met haar hele hart. En toch zei Jezus dat Maria het beste deel gekozen had. Hield Maria dan meer van Jezus dan Martha? Ik denk het niet. Maar Maria’s focus was anders. Maria ging eerst aan Zijn voeten zitten. Ze begon met stil zijn, luisteren en ontvangen. Om daarna pas in beweging te komen.

‘Ik moet…’
Soms lijkt het alsof ik zoveel moet. Goed zijn voor mijn naasten, actief zijn binnen de kerk. Er is altijd wel iets wat moet. Dan ben ik volop bezig in Zijn Koninkrijk, maar staat mijn gebedsleven en Bijbel lezen op een laag pitje. Hierdoor raak ik dan de focus op God kwijt en ik zelf in wat ik denk dat God van mij vraagt.

Ontvangen en luisteren
Ik wil dit nieuwe jaar graag leren van Maria. Licht brengen op de plek waar ik geplaatst ben. Maar niet voordat ik me eerst laat vullen bij de Bron, bij Jezus. Ik wil eerst de tijd nemen door aan Zijn voeten te zitten en te ontvangen. Te luisteren naar wat de Heilige Geest tegen mij wil zeggen. Me laten vullen en Zijn wil inademen. Zodat ik vervolgens als Martha uit mag delen op de plekken die Hij me aanwijst.

Ontvangen: bewegen van Maria naar Martha. Doe je met me mee?